Co to jest komunikat prasowy / informacja prasowa?

Regularne prezentowanie znaczących wiadomości mogą pomóc firmie wyróżnić się i budować umysły z dziennikarzami w miarę upływu czasu. Tutaj pojawia się komunikat prasowy (lub informacja prasowa).

Informacja prasowa to oficjalne ogłoszenie (pisemne lub nagrane), które organizacja wydaje do mediów informacyjnych i nie tylko.

Niezależnie od tego, czy nazywamy to „komunikatem prasowym”, „oświadczeniem prasowym”, „komunikatem prasowym”, zawsze mówimy o tej samej podstawowej rzeczy.

Podczas gdy nagłówek powinien zawierać czasowniki akcji, pierwszy akapit powinien odpowiadać „kto”, „co”, „dlaczego” i „gdzie”. Informacja prasowa powinna również zawierać zrozumiały język i ofertę.

Większość informacji prasowych jest zwięzła na jednej stronie – dwie strony. Ostatecznie firmy chcą dostarczyć wystarczających informacji, aby punkty informacyjne miały wystarczającą ilość materiałów do publikowania własnych opowieści o tym, co firma ogłosi w wydaniu.

I choć może kusić tworzenie informacji prasowej, które upiększają dokonania Twojej firmy lub przekręcają fakty, aby historia stała się bardziej intrygująca dla mediów, pamiętaj: Informacje prasowe są dostępne publicznie, co oznacza, że ​​Twoi klienci i potencjalni klienci mogą zobaczyć je. Dlatego zamiast myśleć o informacji prasowej wyłącznie jako bilet do zarabiania na wiadomościach, powinieneś również pomyśleć o tym, jako o wartościowej treści marketingowej.

Informacje prasowe i nie tylko na stronie – http://www.prasa24h.pl/ – baza informacji, wiadomości.

Rodzaje informacji prasowych

Nie ma jednej formuły na to, co powinna zawierać informacja prasowa, oto kilka rodzajów okazji, które pomogą Ci wyodrębnić nacisk na twoją informację prasową i określić, jakie treści pomogą Ci w najlepszy sposób nadawać wiadomości:

• Nowy produkt, usługa wchodzi na rynek
  • Fuzje i przejęcia
  • Aktualizacje istniejących produktów
  • Zaproszenie lub uczestnictwo w wydarzeniu
  • Otwarcie nowego biura
  • Przedstawiamy nowe partnerstwo